Elektrik motorlarının çabuk durması ya da normal hıza inmesi istendiği zaman hız değiştiricinin fren terminallerine uygun omik ve watt değerde direnç bağlanarak, motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma çevrilip frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülmektedir.
Asenkron motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma doğru çevrilir. Frenleme direnci üzerinden ısıya dönüşme işlemi tamamlanır. Frenleme direnci hız kontrol cihazlarında DC bara voltajın yükselmesini önlemek için yararlanılan omik yüktür.
AC motorların inverter ile kontrolünde kısa süre içerisinde durmasını sağlamak için frenlem direncinden destek alınır. İnverter gücüne ve kullanım yerine uygun olarak çeşitli güçlerde ve değerlerde üretim yapılır. Alüminyum dış kılıfları sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde ısı dağılımı sağlanır.
Elektrikli oda ısıtıcısı ve fırınlardaki rezistanslar ütü rezistanslarının omik yükü için iyi bir örnektedir. Daha uzun ömürlü ve özel yapılı olan dinamik rezistanslar da üretilmektedir. Üretici firmalar tarafından isteğe bağlı olarak farklı watt ve ohm değerlerinde direnç üretilebilmektedir.
Enerjisi kesilmiş olan motorun durması istense de, motorun ataleti fazla ise o an sahip olduğu kinetic enerji sayesinde motorun dönmesi bir süre daha sürdürülür. Motor dönmeyi sürdürdüğünden dolayı motor bir generator gibi çalışır ve şebekeyi besler.
Generatör gibi çalışma süresinin kısa olması ve ters yönde üretilen enerjinin ısıya dönüştürülmesi gerekmektedir. Inverter motorun enerjisi kesilir. Generatör gibi çalışan bu enerjiye DC’ye çevirip, frenleme direnci terminallerine bağlı olan, uygun güç ve ohm’daki frenleme direncine aktarır. Bu durum, “Jeneratif mod” olarak adlandırılır.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken iki önemli detay vardır. Frenleme direncinin ohm’u inverterin kataloğunda yer alan değerden az olmamalıdır. Yazılan katalog değerinden yüksek değerler ortaya çıktığı zaman frenleme zamanı uzamaya başlar. Frenleme direncinin gücü, motorun kullanıldığı uygulamaya göre değişkenlik gösterebilir.
Motor kendi gücünden fazla enerji elde edemeyeceği için direncin gücünün de en fazla motor gücüne eşit olacağı açıktır. İnverterler de DC bara voltajı yükselttiği için yüksek DC bar hatası verilir. Örneğin, asansör uygulamasında kabin aşağıya doğru yüklü giderken ağırlık aşağıya doğru iner. Motorun çalıştığı yönde artı bir yardımcı kuvvet olacağı için jeneratif modda çalışır. Bu durum inverterin DC bar voltajını yükseltir. İnverte yükselen DC bara voltajın direnç üzerinden gitmesini sağlar. Böylelikle DC bar voltajı yükselmemiş olur.
Frenleme direnci kullanılırken ısı ortaya çıkar. Aşırı kullanım esnasında tehlikeli olabilecek sıcaklıklar meydana gelebilir. Bu sebeple, montajı yapılacak olan yerin ısıdan çok fazla etkilenmeyecek bir yer olması gerekir.
Kumando panosunun üzerine frenleme direnci monte edilebildiği zaman pano gereksiz yere ısınma yapabilir. Bu sebeple, pano içerisinde çalışan elektronik parçalar hasar alabilir. Parçalar zarar görmediği zamanlarda verimlilik de düşebilir. Özel üretim ihtiyaçlarınız için de bizlere ulaşabilir ve bilgi alabilirsiniz.