Elektrikli su ısıtıcılarda kullanılan termostatların temel amacı suyun istenen sıcaklığa gelmesi ve bu anda otomatik olarak kapanmasıdır. Bu sayede hem istediğiniz sıcaklıkta su elde ederken hem de enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Su sıcaklığını ayarlamanız gerektiğinde kazan termostatı ideal cihazlardan biridir. Isıtma elemanlarını otomatik olarak açan ve kapatan kazan termostatlarıyla, birçok farklı avantaj elde edebilirsiniz.
Elektrikli kazanlarda, su depolama kazanlarında ve depolarda yer alan kazan termostatlarının çeşitli modelleri vardır. Bu modeller sayesinde birçok fayda elde edebilirsiniz. Kazan materyallerine ve istediğiniz ısıtma performansına uygun biçimde rezistans seçerek, daha verimli bir çalışma elde edebilirsiniz.
Kazan termostatını yapısına baktığımızda sensör, sıcaklık ayarı ve elektrik kontak çıkışı vardır. Bu yapı, termostatın bütün işlevini yerine getirmesini sağlar. Cihazda bulunan sensör, ısıyı algılamaktadır. Bu sayede sıvının sıcaklığı belirlenerek, ayar sıcaklığına bağlı olarak kontaklardan çıkış verilir. Kazan termostatının temel görevi, bağlı bulunduğu sıvının sıcaklığını, istenen seviyede tutmaktır.
Kazan termostatı kontak çıkışlarından ışık, rezistans, brülör ya da fan devreye alınabilir ya da devre dışı bırakılabilir. Tek kontaklı ya da fazla sayıda kontak bulunan termostatlar farklı cihazlara kontak verebilmektedir. Tek kontaklı cihazlar genellikle bir ısıtıcı rezistansa bağlı olarak çalışır. Daha fazla kontak bulunan termostatlar ise fan, ısıtıcı ve çalışma lambasını aynı anda çalıştırabilmektedir.
Kazan termostatlarının temel avantajlarından biri ise enerji tasarrufu sağlamaktır. İstenen sıcaklığa ulaşıldığı anda termostat enerjiyi keser. Bu sayede ısıtma işlemi durur ve enerji tasarrufu sağlanır. Sıvının soğuması durumunda ise enerji tekrar devreye girer ve ısıtma işlemi yeniden başlar. Çalışma aralığı genel olarak kullanıcıya bağlı olarak değişir.
Su deposu kazanlarında, enerji ve güvenlik açısından termostat önemli bir göreve sahiptir. İstenen sıcaklığa gelindiğinde devreyi kesmeyen kazan termostatları, istenmeyen kazalara sebep olabilir. Sıvıların istenenden çok daha fazla ısınmaması ve enerji sarfiyatının gereksiz olarak artmaması için mutlak suretle kaliteli kazan termostatlarının kullanılması gerekir.
Kazan termostatları birçok alanda kullanılmaya uygundur. Bununla birlikte seçim yaparken dikkat etmenizde fayda vardır. Kaliteli materyallerle üretilmiş ve kendini kanıtlamış markalardan termostat edinmek çok daha olumlu sonuçlar almanızı sağlar. Bu sayede aldığınız termostatı uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dünya kalite standartlarını göz önüne alarak tasarlanan kazan termostatları aynı zamanda çevre dostu bir yapıya sahip olacaktır. Kazan termostatları genel olarak kolaylıkla monte edilebilme özelliğine sahiptir.
Ayarlanabilir kazan termostatları sayesinde sıcak su elde etmek oldukça kolaydır. Kazan termostatı modelleri endüstriyel çalışma ortamlarına da son derece uygundur. Endüstriyel alanlardaki çevresel faktörlere karşı son derece dayanıklı olan kazan termostatları yüksek performans sağlar.
Kazan termostatlarının birçok farklı modeli vardır. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılanlar ise; ısıtma sistemleri, kızgın yağ kazanları, su buharı kazanlarıdır.
Isıtma sistemlerinde kazan termostatı yaygın olarak kullanılmaktadır. Isı enerjisi nakli, alçak ve yüksek basınçlı buhar, kızgın yağ gibi birçok farklı akışkanda bu sistemler kullanılır. Her türlü ısıtma sisteminde, kazan termostatları güvenle kullanılabilir.
Dünya standartlarında kabul edilmiş olan normlara göre çıkış suyu sıcaklığı 110 derece kadar olan sistemler, sıcak sulu sistemler olarak kabul edilir. Çıkış suyu sıcaklığı bu değerin üzerinde olduğunda, kızgın sulu sistem olarak sınıflandırma yapılmaktadır. Kızgın sulu sistemler çok daha yüksek kapasiteye sahip biçimde ısıtma işlemi yapar.
Buhar basıncının 1 bar ve altında olduğu sistemler ise alçak basınçlı buhar ısıtma sistemleridir. Eğer basınç 1 bar üzerinde ise bu sistemlere; yüksek basınç buhar sistemi adı verilmektedir. Kızgın yağ ile ısıtma sağlayan sistemlerin kaynama noktası 260 ila 390 derece arasında ise ısı transfer yağları kullanılır.
Endüstriyel ısıtma sistemlerinde ve konut ısıtma sistemlerinde kazan termostatları yoğun olarak kullanılmaktadır. İhtiyacınıza uygun olan termostatı kullanarak, birçok fayda sağlayabilirsiniz.
Kızgın yağ kazaları 300 derece gibi yüksek sıcaklıklarda çalışmaktadır. Bu kazanlar ayrıca düşük basınçlı ortamlarda çalışır. İçerisindeki yağ uzun süreler boyunca kullanılır. Kızgın yağ kazanları uzun süreler kullanıldığı için termostat bu ürünlerde önemli bir parçadır. Bakım maliyetleri oldukça düşüktür. Bu sebeple tekstil, kağıt, kimya endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra plastik, yağ, boya, gıda gibi sektörlerde de bu kazan termostatlarının kullanıldığını görebilirsiniz. Sektörde birçok işletmenin ihtiyaçlarını karşılayan kızgın yağ kazanları, kullanıcılarına birçok avantaj sağlar.
Termostatların son derece öneli olduğu bir diğer ürün ise buhar kazanlarıdır. Buhar kazanları; yakıt cinsine, ocak cinsine, kullanım alanına ve kazan basınçlarına göre farklı sınıflandırmalarda yer alırlar. Hangi sınıflandırmada yer alırsa alsın kazan termostatları kullanımı önemlidir. Termostatlar, buhar kazanlarında istenen sıcaklığa ulaşıldığı anda devreyi keser ve ısı artışını engeller.
Su buharı kazanları kullanım yerlerine göre çeşitlenmektedir. Gemi buhar kazanları, portatif kazanlar, sabit kazanlar ve lokomotif kazanları bu sınıfta en çok bilinenlerdir. Sabit ve portatif su buharı kazanları özellikle endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılır. Bu kazanlar ayrıca basınçlarına göre de çeşitlenir. Alçak basınçlı, yüksek basınçlı ve süper kritik basınçlı su buharı kazanları mevcuttur. Endüstriyel tesislerde basınçlı kazanlar da kullanılmaktadır.
Ocak cinslerine göre su buharı kazanları; içten ve dıştan ocaklı kazanlar olarak ikiye ayrılır. Kullanılan yakıt cinsine göre ise; sıvı yakıt, kömür ve gaz ile ısınan kazanlar olarak farklılaşmaktadır.
Son olarak su buharı kazanları konsrüksüyonuna göre de çeşitlenmektedir. Duman borulu, alev borulu, alev-duman borulu ve su borulu kazanlar bu sınıfta yer almaktadır.
TİP | Tek NA kontak |
SICAKLIK ARALIĞI | 0 - 65°c |
YÜK | 20A - 250V / 15A - 400V |
MATERYAL | Pirinç |
GÖVDE BOYU | 45 cm'e kadar uygun |
BAĞLANTI | Vidalı |