Termostatlar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak termostat kullanılan sistemlerin ve cihazların birbirinden farklı olması, farklı ısı kontrollerini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle termostatların pek çok farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitler arasından seçim yaparken hangi ortamda kullanılacağı da dikkate alınmalıdır. Örneğin su ısısını ölçmek için tasarlanmış bir termostatın hava ortamının ısısını ölçmesi için kullanılması doğru olmaz.
Farklı hassasiyetler söz konusu olduğundan seçilen termostatın da kullanım hassasiyetine uygun olması gerekir. Genel hatları ile termostat çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Bi-metal termostatlar ısındığında genişleme katsayısı farklı olan iki metal yüzeyin birleşiminden oluşur. Isındığında bimetal olan malzeme eğilirken metal malzeme üzerine kıvrılır. Bu kıvrılma hareketi kontak uçlarının konum değiştirmesini sağlar ve böylece istenen ısı yakalandığında termostat durur. Isı düştüğünde ise yeniden çalışır. Bu yöntemle son derece kolay bir şekilde ısı kontrolü de yapılmış olur.
Gazlı termostatlar ise gazın ısı durumunda genleşme özelliği kullanılarak tasarlanmış ürünlerdir. Bu termostatlar gaz deposu ile körük kontaklardan tasarlanır. Gaz körük ısınan ve genleşen gaz durumunda kontakların konum değiştirmesi usulüne göre çalışır.
Civa tüplü termostatların içinde civa ve kontak uçları bulunur. Isı durumunda içerisinde bulunan bimetal genleşir, büzülür ve kontak uçlarının konum değiştirmesini sağlar. Dolayısıyla kontak uçları konum değiştirdiğinde ısı etkisi durur. Soğuma durumunda kontak uç yeniden konum değiştirir ve termostat yeniden devreye girer.
Rezistans ve termostat çeşitleri arasında yer alan yağ ısıtıcı modelleri ile ilgili hazırladığımız rehbere bir önceki yazımız olan yağ ısıtıcı yazımız üzerinden ulaşarak bilgi alabilirsiniz.