Termostat ne demek sorusunu cevaplamadan önce termostatların çalışma prensipleri ile ilgili bilgi sahibi olunması gerekebilir. Isıtma ya da soğutma sistemleri ile birlikte kullanılan ve sıcaklığın istenen bir düzeyde tutulmasını sağlayan parça termostat olarak adlandırılır. Peki termostat nedir ve çalışma prensipleri nasıl işler? Bu ürünler dış ortamın sıcaklığı da dikkate alınarak sıcaklık seviyesini belirli bir aralıkta tutar. Termostatların ısıtma ya da soğutma sistemlerinde kullanılmasına göre iki farklı çeşidi bulunuyor. Ancak son yıllarda ilerleyen teknolojinin de yardımcıyla hem ısıtma hem de soğutma sistemlerinde kullanılabilen termostat çeşitleri de mevcut.
Isıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar sıcaklığın istenenden daha fazla yükselmesini de önleyebilen ürünlerdir. Örneğin bir tank içerisinde yer alan suyun sıcaklığı istenen seviyeden daha fazla yükseldiğinde enerjiyi keser. Bu sayede teknik açıdan da suyun sıcaklığının artmasına bağlı bir sorun oluşmasını önler.
Soğutma sistemlerinde kullanılan termostatlar ise istenen soğukluğa erişildiğinde kompresör adı verilen parça devre dışı kalır. Ancak sıcaklık yükselmeye başladığında hemen devreye girerek soğutma görevini üstlenir. Bu yönüyle enerji bakımından da tasarruf sağlar.
Hangi termostat çeşidinin tercih edildiğine bağlı olarak termostat çalışma prensibi de değişebilir. Gelişen teknolojinin de yardımıyla termostatlar gerektiğinde devreye giren ve gerekmediğinde de devre dışı kalan bir mekanizmaya sahip olacak şekilde üretiliyor. Isı düzeyi istenen seviyeye geldiğinde duran ve ısı düştüğünde yeniden çalışan termostatlar enerji kullanımında ekonomik olmalarıyla da dikkat çekiyor.
Kontak uçları ısıya bağlı olarak konum değiştirir ve bu konumlar da termostatın çalışması ya da durması anlamına gelir. Aslında çalışma mekanizmaları işte bu kadar basittir.
Bu ürünler aslında röle olarak da düşünülmelidir. Isıdan etkilenen ve bu etki neticesinde kontak konumu değişen termostatlar ısıyı sabit tutmak amacıyla tasarlanan ve bu amaçla kullanılan parçalardır. Bu ürünler ısı üreten cihazların hemen hepsinde kullanılır. Klima ya da fotokopi makinası gibi cihazlarla da kullanılırlar.
Otomatik termostat nedir diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabını en kısa şekilde şöyle verilebilir; Otomatik termostatlar ortamdaki istenilen ısı seviyelerine ulaşıldığı zaman kendisini kapatan termostat modelleridir. Bütün termostatlar üzerinde kontak uçları yer almaktadır. Ortamda yer alan ısı değişimleri sonucunda kontak uçları konumlarını değiştirir ve ısıtma sistemi çalışır veya durur.
Sadece kapanabilme değil, aynı zamanda otomatik olarak çalışabilme mekanizmalarına da sahip olan termostatlar sizlere güvenilir çalışma imkanı sağlar. Otomatik sisteme sahip termostatlar enerji tasarrufu elde edebilmenizi de sağlar. İhtiyaç duymadığınız zamanlarda otomatik olarak işlevsel özelliklerini sergilemeye devam eden termostatlar enerji maliyetinizi düzenlemenizi ve büyük bir avantaj elde edebilmenizi sağlar.
Termostat çeşitleri ile ilgili geniş kapsamlı olarak hazırladığımız bir önceki yazımız termostat çeşitleri nelerdir yazımıza göz atarak termostatların çeşitleri hakkında da geniş kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.